El 21 i 22 de febrer torna la Fira de la Mel de Crespià!
La Fira de la Mel és l’esdeveniment anual més important de Crespià i una de les fires més antigues i importants del Pla de l’Estany. Es celebra el darrer cap de setmana de febrer.
Si bé la protagonista és la mel, la fira aplega firaires vinguts de diferents punts de la comarca, de Catalunya i de la Catalunya Nord que ofereixen tot tipus de productes d’alimentació artesanals, teixits i altres manufactures. Durant els dos dies de la fira es porten a terme tot un seguit d’activitats festives i culturals.
A la fira només es ven la mel local i es pot trobar a la parada institucional situada a la Plaça de l’Església i on també hi trobareu nous de les plantacions de les nogueres de Crespià, les més grans de Catalunya. Així és que si us agraden la mel i/o les nous i els productes artesans no us podeu perdre aquesta fira.
Orígens de la fira
Els camps i boscos de Crespià, amb una gran varietat de plantes i flors, són un hàbitat ideal per a les abelles i la seva activitat pol·linitzadora i la mel ha estat sempre íntimament relacionada amb els habitants de la zona.
És en l’època medieval que s’ha de buscar l’origen de la fira. La mel era un producte molt apreciat i reconegut per les seves propietats medicinals i els pagesos i habitants de Crespià solien produir-ne pel seu propi consum. Amb el desenvolupament del comerç i la generació d’excedents de producció es va esdevenir la fira. Tradicionalment la fira es celebrava cada 24 de febrer i atreia comerciants de mel de tot el país, essent durant molt de temps l’esdeveniment “meler” més important de Catalunya.
Un altre element específic i curiós d’aquesta fira és que va ser lloc de trobada d’estudiants de monestirs de Banyoles, Besalú, Llers i Borrassà per practicar l’argumentació i la dialèctica.
Durant uns anys la fira es deixà de celebrar fins que al 1980 la iniciativa popular la va recuperar amb èxit i amb un bon poder de convocatòria, tant de firaires com de visitants.